sykkelsko 1.0

Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør.

Den utslitte formaningen er en god beskrivelse på mine to første treningsuker inn mot sykkelsesongen 2016. Så til de som har etterspurt treningsdagbok fra min egen trening – dere er herved advart.

Etter en dramatisk beslutning i desember har tiden siden jul vært hektisk. Jeg har sittet med enten innholdsproduksjon eller websidebygging i alle døgnets våkne timer.

Nytt år, nye muligheter – den samme gamle visa?

I kjent stil startet jeg et nytt undervisningssemester med én av fem dager oppmøte. Akkurat denne uken var det viktigere å få overgangen til de nye websidene så knirkefri som mulig.

Nå venter derimot tre eksamner og tre forskjellige foredragsjobber i løpet av de neste 6 ukene. Min egen trening får dermed sisteplass på prioriteringslisten, etter skole, Wattkoden og foredragsvirksomhet.

Likevel gråter jeg ikke av den grunn. Jeg er fire måneder tidligere i gang enn hva jeg var i fjor. Jeg skjønner fortsatt ikke at det gikk såpass greit som det gikk i Jotunheimen Rundt. Med bare seks ukers trening, etterfulgt av fem ukers sykdomsavbrekk og så rett på start gikk det hele egentlig glimrende.

Selv om høstpausen ble vel lang, har jeg fortsatt med meg noe av grunnlaget jeg la i 2015. Jeg merker allerede nå at jeg får betalt for alle de rolige langturene jeg valgte å prioritere i fjor. Det har derfor vært to veldig kurante første treningsuker i januar.

Mengdene er ikke noe å skryte av, men det får vi gjøre noe med når jeg har fått hodet over vann igjen.

Uke 1

Mandag: Rolig, i1. Totalt 40 min.
Tirsdag: 5 x 5 min, lavterskel i3. Totalt 50 min.
Fredag: 5 x 6 min, terskel i4. Totalt 55 min.

Uke 2

Mandag: 3 x 7.5 min (30/15) i5. Totalt 1 time.
Fredag: Rolig, i1. Totalt 1 time.
Søndag: 3 x 7.5 min (30/15) i5. Totalt 55 min.

Høyintensivt fokus

I denne perioden hvor jeg vet jeg vil ha problemer med å trene store mengder er det et helt bevisst valg å legge fokus på høyintensiv intervalltrening.

Som du ser har jeg valgt å bruke den mye omtalte 30/15-økta. Som jeg tidligere har nevnt ser jeg ingen problemer med å utføre høyintensive intervaller tidlig i grunntreningen så lenge man tar høyde for dette i totalbelastningen og planen inn mot sesongstart.

For min egen del passer dette utmerket akkurat nå. Jeg har mer enn nok tid til å restituere meg mellom øktene, og totalbelastningen er uansett lav.

Bedre betalt når du tør å gå hardt nok ut

I dag kjørte jeg min andre 30/15-økt. Selv om jeg traff nokså greit på den første, satt jeg med en følelse av at jeg hadde mer å gå på. Det stemte.

Under dagens økt brukte jeg det første settet til å føle meg frem til rett belastning. Giret jeg brukte sist var litt for lett. Neste gir var litt for tungt.

Løsningen ble å legge på ett gir ekstra de siste 10 sekundene av hvert drag i de to siste settene. Jeg vil tippe at dette tilsvarer omtrent 10 watt ekstra belastning [wattmåler er forøvrig bestilt].

Som du ser nedenfor resulterte dette i en jevnt høyere puls i sett 2 og 3. Samlet totaltid i sone 5 økte fra syv til elleve minutter.

Neste gang forsøker jeg samme drill, men da alle 3 settene. Deretter blir veien videre å øke totaltiden på økta gjennom flere drag og sett.

Den første økta var ok, og ga drøye 7 min i sone 5.
Den første økta var ok, og ga drøye 7 min i sone 5.
Denne andre økta ga betydelig flere minutter i sone 5
Å legge på ett gir ekstra 10 sek hvert drag ga 11 minutter i sone 5. En økning på 4 minutter fra forrige økt.

Leave a comment

Your email address will not be published.