Svinger en rask tur innom bloggen for et par betraktninger fra siste ukers oppstart med styrketrening.

I det siste har jeg skrevet mye om fordelene ved maksimal styrketrening for syklister. Jeg har også diskutert hvordan frykten for at styrketrening fort leder til skader stort sett er ubegrunnet.

Likevel er det ofte slik at teorien kan si hva den vil. Hvis du ikke har særlig erfaring med styrketrening kan det likevel være skummelt å sette i gang på egen hånd.

Spesielt hvis du opplever kjenninger slik jeg gjorde da jeg hadde min første styrkeøkt på flere år sist uke.

Å redde inn en nesten-strekk

Jeg var vel vitende om at jeg stilte dårlig forberedt. Økta var bare en av flere som var satt av til å venne meg til øvelsene jeg skulle bruke i løpet av vinteren.

Jeg hadde vel ikke mer enn 40 kilo på ryggen i knebøy, og drev strengt tatt fortsatt med oppvarming. TWANG! I løpet av 3 repetisjoner strammet det seg alvorlig til i hamstrings på baksiden av låret.

En fullt ut strekk var det ikke. Men jeg kjente at det hadde det blitt hvis jeg hadde fortsatt.

I slike situasjoner er løsningen enkel:

Lytt til kroppen, stå av den aktuelle øvelsen, og gjennomfør de andre øvelsene du har på planen med fornuftig belastning hvis mulig.

Ikke noe hokus pokus i grunnen. Som sagt så gjort.

Rask fremgang

4 dager senere var jeg tilbake i styrkerommet.

Denne gangen gikk knebøyen betydelig bedre. Det strammet fortsatt godt i hamstrings, mer enn normalt. Men ikke verre enn at jeg fint gjennomførte 3×10 repetisjoner med lett belastning.

Det er fascinerende hvor tilpasningdyktig kroppen er. På den 4. tilvenningsøkta kunne jeg øke motstanden betydelig uten å kjenne det fnugg til den stramme hamstringen.

Tre økter var alt som skulle til for å gå fra helt ubrukelig til å føle seg sterk, trygg og klar for å løfte.

Ta-med-hjem beskjed

Dagens budskap er like enkelt som det er logisk.

Styrketrening er ikke farlig. Og det er effektivt for utvikling av kjørestyrke.

Har du derimot liten erfaring med styrketrening, eller det er lenge siden du sist gjennomførte dette? Da kan det være lurt å tillate deg 3-4 økter med lav og gradvis økende belastning for å tilvenne muskulaturen øvelsene.

God trening!

Leave a comment

Your email address will not be published.