I forkant av vinter-OL i Vancouver i 2010 gikk langrennsløper Martin Johnsrud Sundby knallhardt ut i pressen. Til verdens mest kresne skipublikum forkynte han uredd at han skulle ta olympisk medalje.
Slik gikk det ikke. Sundby var aldri i nærheten av å oppfylle lovnaden om medaljehøst. For dette måtte han tåle mang en hånlig bemerkning i landets aviser og i sosiale medier.
Fem år senere er det likevel Sundby som ler høyest. Han er den første nordmann som har vunnet Tour de Ski på herresiden. Han har vunnet verdenscupen sammenlagt, har individuelle medaljer i VM og OL og er verdensmester i stafett. Han er av mange ansett som verdens beste skiløper over de to siste sesongene.
«Det var etter det (Vancouver, red.anm) jeg begynte på det som er mitt virkelige toppidrettsliv, tror jeg. … Det var VM på hjemmebane et år fram i tid, og vi var nødt til å vise publikum at vi var kapable til å endre trenden vi var kommet inn i…»
– Martin Johnsrud Sundby til NRK sommeren 2014
Når toppidrettsutøvere går ut offentlig med høye mål er som regel alt annet enn tilfeldig.
Bygg fallhøyde med luftige mål
Du ser det samme i sykkelverdenen.
Mark Cavendish er krystallklar på at alt annet enn seier er en skuffelse. Under Tour des Fjords i år svarte Alexander Kristoff at målet i år var rekordhøye 25 seiere. Sagt med glimt i øyet riktignok, men ikke desto mindre tør han å uttale hårete mål på TV.
Nettopp dette kjennetegner mange av de virkelige enerne. Ureddheten, og det at de tør å legge lista høyt for seg selv.
Ordtaket “tro flytter fjell” blir i denne sammenheng ufullstendig. Tro alene vil aldri flytte noe fjell. Du må ta konsekvensen av troen. Gjøre tro til handling. Du må selv brette opp ermene – og flytte fjellet.
Og det er dette du oppnår ved å “offentliggjøre” målsettingen din. Du skaper fallhøyde. Du vet at målet er vanskelig å nå. Du vet at du har en stor jobb foran deg. Fallhøyden forplikter og motiverer til å gjennomføre det tunge treningsarbeidet som behøves. Hjelper deg hente ut de ekstra prosentene av potensialet ditt du kanskje ellers ikke ville fått tilgang til.
Anvend toppidrettens psykologi til din egen fordel
Allerede i 1984 beskrev psykologen Robert Cialdini dette fenomenet. Cialdini mente at vi mennesker har en dyp trang til å være konsekvente. Dette medfører at når vi forplikter oss til noe så øker sannsynligheten for at vi gjennomfører denne forpliktelsen.
Cialdinis arbeide benyttes i dag hyppig innen toppidrett, salg og markedsføring. Hans prinsipper vil virke like godt for deg som de gjør for verdens beste idrettsutøvere. Men da må du tørre å sette dem ut i live.
Og det gjør du med to følgende steg:
1. Formuler et mål
2. Forplikt deg til målet
Slik lager du et SMART mål
Når du hører eliteutøvere snakke om hva som motiverer dem i det ekstreme toppidrettslivet så er det ofte på grensen til det spirituelle. En slags udefinerbar drivkraft som dytter dem fremover i jakten på den spesielle seieren, det perfekte løpet eller den bestemte rekorden.
Om du drømmer om å bli verdensmester eller å gjennomføre ditt første sykkelritt er uvesentlig. Det viktigste er at du har noe som driver deg. Et ønske om å gjennomføre og oppnå noe. En sult etter en følelse du bare opplever når du har måttet kjempe hardt. Når du har gått en lang vei.
Finn dette “noe” som driver deg. Og formulerer det så til et mål med SMART-modellen:
Spesifikt. Et godt mål er så presist at det ikke er mulig å gjemme seg bak. “Å gjøre ditt beste” kan være et prisverdig mål i seg selv. Og det er ikke slik at man på død og liv skal ta all hyggen og opplevelsen ved fysisk fostring ut av syklingen. Men når du jager marginer og prestasjoner blir dette målet for diffust. Derimot er det mer spesifikt å skulle fullføre et utfordrende ritt, øke terskelwatten din til 300 før sesongen eller ta tilbake en Strava-KOM du har blitt frarøvet.
Målbart. Et spesifikt mål bør være mulig å kvantifisere. “Å bli god” er vanskelig å måle. Å kjøre Den Store Styrkeprøven på under 15 timer er lett å måle. Et godt mål kan være å bli topp 10 i din klasse i et ritt, kjøre Grefsenkollen på under 12 minutter eller å nå et visst antall kjørte kilometer i løpet av sommeren.
Ambisiøst. Skal du bli bedre bør du ha noe å strekke deg etter. Sørg derfor for å sette et mål som er såpass høyt at det ikke er for lett å oppnå. I mange tilfeller opplever du større fremgang ved å sette et høyt mål for så å feile i å oppnå dette enn ved å legge lista så lavt at du enkelt spaserer over. Tør å ha ambisjoner!
Realistisk. På samme tid bør ikke målet være så urealistisk at det ikke er mulig å nå. Du vil aldri vinne Tour de France dersom du begynner med sykling i en alder av 30 år, uansett hvor godt du trener. Sørg derfor for å legge målet ditt høyt, men ikke så høyt at det ikke er plausibelt at dette kan nås.
Tidsbasert. Et godt mål er en ambisjon med en tidsfrist. Ikke gi deg selv uendelig med tid, men forplikt deg ved å sette et tidsperspektiv for når du skal nå målet. Dette øker intensiteten i innsatsen din. Husk at tidsrammen også bør være realistisk gjennomførbar.
Forplikt deg til målet
Det var ingen tilfeldighet at jeg i april lagde en hel webside om mitt mål om å gjennomføre Jotunheimen Rundt. Dette var en bevisst del av planen som skulle hjelpe meg til å gjennomføre treningsarbeidet som måtte til.
Og gjett hva! Det virket.
Når du skriver om ambisjonene dine for flere tusen lesere er det straks litt pinligere å forlate prosjektet. Dette visste jeg selvfølgelig på forhånd. Det var også selve grunnen til at jeg skapte så mye blest omkring 12-ukersprosjektet. Det ville tvinge meg til å faktisk få det til.
Du behøver ikke gjøre deg til blogger for å følge opp planen din. Men det er nyttig å bevisstgjøre og synliggjøre målet.
Du kan for eksempel skrive det ned på en lapp og henge denne et sted du ofte ser den. Fortelle det til en venn, samboer eller andre du stoler på og bryr deg om. Sosiale medier kan også fungere i denne sammenhengen, og kan samtidig være et fint sted å få tips og backup på veien.
De 2 første skrittene for alle store ambisjoner
Det er så enkelt, men så ofte glemt. Før du setter i gang med arbeidet mot neste store ambisjon:
- Formuler et SMART mål
- Velg en handling som forplikter deg til målet
Lykke til!