Baseline FTP-test

Det er en første gang for alt. Inkludert et skikkelig spark i ræva. I dag i form av sesongens første FTP-test.

Forhåpningene var ikke de største etter en høst med langt mellom øktene. Formen grenset vel egentlig mot “utrent” etter kun en håndfull turer på asfalten siste 3 månedene.

20 minutter Functional Threshold Power

På programmet i dag stod en 20 minutter makstest for å finne min functional threshold power (FTP). Kort fortalt kjøre 20 minutter på ergometersykkel så jevnt og hardt som overhodet mulig.

Kroppen var overraskende grei, men fullstendig uten krutt i bena. Det hører med til testbeskrivelsen at denne ble utført med joggesko surret til pedalene pga. ødelagte mtb-sko.

07

08

 

10

11
20 min FTP på 276 watt (snittwatt minus 5%)

Som det fremgår av bildene over tilbrakte jeg de første 10 minuttene godt under endelig snittwatt. De siste 10 var dertil godt over. Så store variasjoner er aldri gunstig for maksimal ytelse. Sitter derfor med en følelse av at jeg kunne endt med høyere FTP-verdi om jeg ikke kastet bort så mye tid på lav output første halvdel.

Et sted må man likevel begynne. Alt i alt er jeg fornøyd med at jeg disponerte godt nok til å ikke donge fullstendig. Jeg måtte ta meg kraftig sammen for å holde de siste 2 minuttene, men klarte dette nokså bra. Kunne med andre ord ikke tatt meg mye mer ut.

Resultatet

En snittwatt på 291 og 20 min FTP på 276 er ikke akkurat mye å skrive hjem om. Fordelt på mine 87,3 kilo tilsvarer dette en watt/kg på 3,17. I følge Allen og Coggan er jeg knapt nok moderat trent. Noe som forsåvidt stemmer godt overens med nåværende form.

Da kan det bare gå en vei herfra. Oppover.

Alt i alt var testen en positiv opplevelse. Nå venter makstester i benstyrke og sannsynligvis en FTP-test nummer 2 for å finne en mer reell FTP-verdi.

Endelige mål for vintertreningen setter jeg opp om noen uker. Hvorvidt jeg får startnummer i Norseman eller ikke vil få veldig stor innvirkning på hvor jeg må legge trøkket i treningen fremover.

Testbeskrivelse

Forberedelser: Godt restituert og uthvilt
Tidspunkt på dagen: kl. 20.00
Subjektiv dagsform: middels
Utstyr: joggesko
Vekt: 87,3
Snittwatt: 291
20 min FTP: 276
FTP watt/kg: 3,17

Spark bak, utført! Gleder meg til å sette i gang og se hvor mye jeg kan heve disse verdiene frem mot sommeren.