Respekt

Etter forrige ukes oppstandelse over en katastrofal overskrift om styrketrening og ryggsmerter kan jeg ikke la være å dele denne gladsaken.

[Jeg lover at dette blir den siste rant’en om ryggsmerter på en stund]

Denne uken var jeg innom Magnat Center for å ta noen bilder til nytt innhold på Wattkoden Premium med Jo Nordskar.

Mens jeg ventet i resepsjonsområdet kunne jeg ikke unngå å overhøre en Magnat-trener i samtale med en annen besøkende.

Den besøkende hadde tydeligvis ryggsmerter og beskrev i detalje hvordan noe var biomekanisk galt med ryggen [av hensyn til denne lar jeg detaljene være – men de samsvarte godt med det de aller fleste som har opplevd vondt i ryggen kan kjenne seg igjen i].

Her lå alt til rette for innsalg av både behandlingstimer og treningstimer for korrigering av både det ene og det andre. Kiropraktoren i meg kunne ikke unngå å følge spent med på hva som kom…

Men, hva gjorde treneren så?

Jo, han tok seg god tid til å vise at “ja, dette forstod han var plagsomt”. Og fulgte opp med en rekke undrende spørsmål som fikk den besøkende til å resonnere omkring de biomekaniske “forklaringene” på ryggsmertene.

På dette stadiet er det nesten så jeg kan høre stemmen til Arne Scheie:

Treneren kommer raskt over skia ut fra hoppkanten…

Videre ymter han frempå at det kanskje er slik at muskler fort kan bli stramme som en overdreven forsvarsmekanisme? Og at dette ikke nødvendigvis er årsaken til smertene?

…han har fantastisk høyde over kulen…

Til slutt bruker han godt med tid til å vise den besøkende en rekke enkle øvelser for å komme i gang med bevegelse på tross av smertene. Og nailer det hele med en vennlig anbefaling om at “jeg synes ikke du skal tenke så mye på at du er ‘skeiv’, jeg”.

…perfekt nedslag. Tre ganger 20 som tellende.

I min fartstid i muskelskjelettbransjen har jeg sett og hørt så mye rart om ryggsmerter fra både trenere og autorisert helsepersonell at du ville blitt skremt om du kjente til halvparten. Dette var en av de bedre utførelsene av avdramatisering og informering uten bagatellisering jeg noen gang har sett.

Som en som fortsatt er ganske opptatt av rygghelse er det utrolig gøy å observere kompetente fagfolk som setter behovene til mennesket foran seg langt over innsalg og enkel profitt.

Jeg har ingen tilknytning til Magnat Center, men dette var et eksempel til etterlevelse som fortjente å bli delt. Så for å give credit where it’s due…

[treneren vet selv hvem han er]

respect

 

Les også: Nei, du blir IKKE lam av dårlig løfteteknikk

Les også: Myter og fakta om ryggsmerter hos syklister

Leave a comment

Your email address will not be published.