7 uker igjen 1.0

Med solskinnet har også formen kommet snikende. 7 uker før Jotunheimen Rundt ser ting bedre ut enn jeg hadde turt å håpe på.

Her er en rask statusrapport fra min egen trening i april og mai.

To fokusområder etter sykdom

Etter en lang periode med sykdom i februar og mars ble de første ukene i april benyttet til å lirke kroppen i gang med rolige økter. Terskeløkta i midten av april markerte starten på den første kontinuerlige kapasitetstreningen siden januar månede.

Deretter har fokuset i treningen handlet om to ting.

Flest mulig kilometer på færrest mulig økter

I år som i fjor har tiden løpt fra meg, og det er bare tiden av veien å gjøre jobben på før jeg står på start i Lærdal 1. juli. Derfor har prioritet nummer én vært å samle kilometer.

Måten å løse dette på har vært rolige turer. Jeg har prioritert å gjøre disse øktene så lange som mulig. Helt konkret – så langt som en kropp med tynt grunnlag tillater. Denne strategien virket bra i fjor og gjentas derfor i år.

De siste par ukene har jeg fått inn flere langturer på mellom 3 og 5.5 timer. Det har gjort godt for både kropp og sjel.

Du får sett deg omkring på de lange langturene
Du får sett deg omkring på de lange langturene
 
Mer høyintensiv trening

Min store akilleshæl i fjorårets Jotunheimen Rundt var mangel på kjørestyrke. Jeg hadde kapasitet til å holde det gående på lav fart, men fikk store problemer straks tempoet ble skrudd opp.

Derfor har jeg i større grad prioritert høyintensiv intervalltrening denne våren. Intervalløktene har primært gått i wattsone 4 og 5. Jeg har også bevisst lagt intervalløktene i blokker. Dette betyr at noen uker har hatt mange intervalløkter (3) og andre få (1).

Tanken her er å oppnå en akkumulert treningsstimulans, sammenliknet med hva man får med et fast antall høyintensive økter hver uke [tenk 1+1+1 = 4 versus 1+1 = 2].

Ukentlig antall hardøkter og timer rolig trening
Ukentlig antall hardøkter og timer rolig trening

 

Positiv respons så langt

Progresjonen fra langtur til langtur har vært merkbar. Jeg kommer stadig flere timer ut i økta før jeg begynner å bli sliten.

Videre viser Garmin Vector-pedalene mine at jeg har tatt store steg kapasitetsmessig.

Den siste uken i april gjennomførte jeg en FTP-test. Denne viste VO2 makswatt på 385W [snittwatt over 5 min maksimal innsats] og FTP på 311W [snittwatt over 20 min maksimal innsats x 0.95]. Dette er 27W opp i forhold til terskelwatten jeg testet på en laktatprofiltest i midten av mars.

Gledelig nok har fremgangen fortsatt siden da. Under helgens intervalløkt med 5 minutters drag i Kongsveien [14. mai] gikk dragene i snitt 42 sekunder raskere enn samme økt 4 uker tidligere.

Hva gjelder kjørestyrke er jeg sannsynligvis allerede på et høyere nivå enn jeg klarte oppnå i sesongen 2015. Det motiverer!

Veien videre

Nå er det bare å navigere seg best mulig gjennom undervisning, eksamensforberedelser og trening i tiden som kommer.

Fokuset de neste ukene blir fortsatt polarisert trening, blokker med høyintensiv intervalltrening, lange langturer og jevnt over høyere treningsvolum enn den siste måneden.

 

Les også:

Wattmåler: Trener du egentlig bedre?

Ny rekord i terskelwatt med Sir Bradley Wiggins metode

Leave a comment

Your email address will not be published.