Har det noen gang slått deg at vi mennesker bruker fantastisk kort tid på å fatte avgjørelser som får enorme konsekvenser?
Mellom møtene før lunch tar vi livsvarige avgjørelser mens nullene flagrer i budrunden på den nye leiligheten vi så på i går. Basert på førsteinntrykket fra en 30 minutter lang visning. “Litt dyrere enn planlagt, men den var jo så lekker.”
Mange boligkjøpere gjør grundigere bakgrunnssjekk av sin neste feriedestinasjon enn de gjør av millioninvesteringen de byr på.
Jeg opplever at mange syklister gjør det samme med treningen sin. Vi svir gjerne av en månedslønn på den rette sykkelen. Pulsklokker, sykkelsko og annet utstyr anskaffes, men først etter møysommelige analyser av 12 uavhengige anmeldelser.
Når det kommer til selve treningen derimot, stikker vi fingeren i været og håper at høna sparker riktig vei. Resultatet blir mange treningstimer som ikke gir effekten de burde. Og til slutt, skuffende resultater.
Den fantastiske og feilbarlige menneskehjernen
Menneskehjernens hang til irrasjonelle handlinger er gammelt nytt for alle som jobber med praktisk anvendelse av nevrovitenskap.
Det er en grunn til at markedsføringsbyrået ikke selger deg en bil med ratt og fire hjul. De tilbyr deg en kjøreopplevelse. Eller tryggheten ved å vite at barna dine sitter i en bil med den beste kollisjonssikkerheten. Følelsen av tilhørighet ved å eie en bil av samme merke som formel-1 stjernen i reklamen.
At de fleste av våre avgjørelser styres av emosjoner fremfor logikk har vi visst siden tidlig på 90-tallet. Det var da nevroforskeren Antonio Damasio oppdaget av mennesker med skade på den emosjonelle delene av hjernen, men som ellers er helt funksjonsfriske, ikke klarer å ta selv de enkleste avgjørelser.
Hva har dette med din sykkeltrening å gjøre?
Alt. Fordi også dine valg angående trening lar seg påvirke av emosjoner. Så når en person du ser på med respekt anbefaler en type trening, så tar vi det ofte for gitt at da er det slik. Helt uten å ha noen formening om hva denne treningsfaglige “sannheten” er basert på;
Dokumenterte fakta? Erfaring? Antakelser?
Enda mer lar vi oss styre når vi selv har hatt en positiv opplevelse med en treningsform. Det er nært sagt umulig å overbevise en person om noe annet dersom han selv har følt på kroppen at en type intervalltrening var bra for ham. Eller dårlig, for den saks skyld.
I den komplekse virkeligheten av treningsvariabler, emosjoner, stolthet og bias skal du selv komme frem til hva som er den mest effektive treningen før neste sesong. Du har jo tross alt karbonfelgene og wattmåleren stående klar og skal bruke noen hundre timer på dette.
Da er det kanskje lurt å kaste stoltheten og emosjonene til havs – og begynne å se litt objektivt på saken?

Best trening – men er den best for deg?
De sikreste svarene om effektiv trening får vi fra forskningen. Vi får ikke alltid svar på alle spørsmålene vi ønsker. Men de svarene vi får kan vi i det minste stole på.
Treningsvitenskapen tester ulike treningsformer i nøye kontrollerte omgivelser. Den tar høyde for alle variablene som kan påvirke resultatet. Den tester treningen på mange forskjellige personer. Og til slutt viser deg seg at noen typer trening er mer effektive enn andre.
Dette forteller oss hva som er den beste treningen for gjennomsnittet av en gruppe syklister. Hva flest mulig vil respondere best på. Og det er et veldig godt utgangspunkt.
Men det er likevel ingen garanti for at det vil fungere for deg.
Det tar tid å bygge en toppsyklist
Det er et annet problem med å bevise hvilke trening som er best. Det er i praksis umulig å gjøre gode studier av den varigheten det kreves for å bli god.
Alle vet at det tar mange år å utvikle seg til en topp atlet. Men få utøvere er villige til å la treningen sin styres av en forskningsprotokoll i måneder og år av gangen. I tillegg krever dette enorme økonomiske ressurser.
Derfor vet vi mye om hvilke treningsformer som gir best kapasitetutvikling på kort sikt. Uker og måneder. Men vi har mindre sikre data på hvilke trening som gir best resultater over flere år.
For å svare på det spørsmålet er vi nødt til å analysere hvordan de beste trener. Og hvordan de har trent på veien mot å bli best.
Hvis du ikke gjettet det allerede – også disse analysene finner du i forskningslitteraturen. Se for eksempel hvordan Thibaut Pinot har trent for å bli en topp-10 Tour de France-rytter.
Test før, etter og gjør nødvendige justeringer
Så langt har vi etablert at vet vi hvilke trening som:
- er best for de fleste
- gir resultater på kort sikt
- blir utført av de beste
Da gjenstår det bare én x-faktor – hvordan denne treningen vil fungere for deg.
Vi mennesker har ulike genetiske forutsetninger for hvordan vi responderer på trening. For eksempel vet vi at forskjelligeutøvere har ulik sammensetning av muskelfibertyper. Og at dette er avgjørende både for hvilke egenskaper de har på sykkelen, og hvordan de responderer på forskjellige typer trening.
Vi vet også at mennesker med ulik heart rate variability responderer ulikt på rolig og hard trening. Og får veldig mye bedre resultater med den ene typen enn den andre.
Den eneste bombesikre måten å finne ut hvilke trening du responderer best på er ved å teste, trene og re-teste. Gir treningen god effekt, kan du følge samme spor videre og eventuelt re-teste etter små finjusteringer. Gir treningen ikke resultater sier det seg selv at noe må endres.

Wattkodens formel for bedre kjørestyrke
Som sagt er ingen ting 100% sikkert i trening og idrett. Men når du nå skal sette opp ditt optimale treningsprogram er det jo lurt å ta utgangspunkt i den treningen som har størst sannsynlighet for å lykkes.
I medisinen kalles dette evidensbasert praksis. Det innebærer å basere behandling på en kombinasjon av nyeste forskning, praktisk erfaring og individuelle forhold hos pasienten det gjelder.
Den beste treningen, og dermed de beste resultatene, kan du oppnå med en liknende strategi:
- Innhent den nyeste kunnskapen om effektiv sykkeltrening fra forskningen
- Se til erfaringer fra det som fungerer i praksis
- Bruk steg 1 og 2 til å legge opp en plan tilpasset dine forutsetninger og mål
- Pre-test // tren // re-test
- Evaluer og juster treningen når nødvendig
Klarer du å sette stegene ovenfor ut i live bør du oppleve å utvikle stadig bedre kjørestyrke til de avgjørende øyeblikkene sesongens viktige ritt.
Nå tenker du kanskje at dette høres ut som en veldig tidkrevende affære. Det er det ikke. Wattkoden er bygget med nettopp det mål for øyet å gjøre denne prosessen enkel for deg.
Hvor kan jeg lese mer om dette?
I første omgang vil jeg anbefale deg å laste ned min gratis e-bok 6 Steg Til Bedre Terskelwatt.
I denne presenterer jeg resultatene fra over 50 forskningsartikler om sykkeltrening og hvordan du kan benytte disse prinsippene i treningen din.
Leave a Reply