Photo: Lionel Desarmeaux http://bit.ly/1P1tIkv

57 000? Hah, aldri i verden!

Det ville nok vært min spontane reaksjon hvis noen i mars hadde fortalt meg at det lille sykkelstuntet mitt skulle sope opp over femti tusen sidevisninger i løpet av 2015.

Jeg er fortsatt stum av ydmykhet over at så mange ønsket å følge meg i min veldig forhastede oppkjøring til Jotunheimen Rundt. Med bare 6 av 12 planlagte treningsuker under beltet var jeg så nervøs som jeg aldri har vært da jeg stod på startstreken foran de 430 kilometrene fra Lærdal til Sogndal i juli.

Knuste forventninger

Jotunheimen Rundt ble aldri den opplevelsen jeg hadde sett for meg. Den ble enda bedre!

Til å selv å komme fra en liten utholdenhetsidrett, mye mindre enn sykkelsporten, har jeg nok vært vel fordomsfull i min vurdering av syklister som et litt sært folkeslag. Lenge leve gærningene, sier jeg nå!

For det første som slår meg når jeg tenker tilbake på sykkelturen over fjellene i sommer er nemlig ikke de lange motbakkene. Ei heller det ubeskrivelig perfekte været. Det er de fantastisk hyggelige folkene og rytterne jeg møtte på start, underveis og i mål.

Slikt smitter.

De samme gjennomgående bra menneskene har jeg også fått komme i kontakt med gjennom arbeidet med denne bloggen.

Kanskje var det derfor jeg fikk vann på mølla og bestemte meg for å investere mer tid i Wattkoden. Den lille websiden som begynte som en ustrukturert treningsdagbok og som i høst tok i mot sitt første medlem.

Hodet over vannet

Veien derfra har vært kronglete. Ambisjonene for websidetjenesten skulle snart vise seg å vokse ut av hendene mine. Eller snarere, ut av hverdagen min.

I høst har jeg fått mange hyggelige meldinger fra folk som har takket og gitt uttrykk for å være oppriktig takknemlige for innsatsen. Slikt varmer. Jeg har også lært at det lønner seg å investere tid i å produsere stoff med pondus. Høstens desidert vanskeligste artikkel, den 9000 ord lange mursteinen Beste Kunnskap: Slik lager du et bunnsolid treningsprogram nådde åtte tusen visninger innen en uke var gått.

Likevel har jeg hatt for dårlig tid til å følge opp medlemstjenesten. Det har jeg visst i hele høst. Det samme gjelder jobben min som kiropraktor. Og som instruktør på instituttet. Medisinstudiene, som gjennomføres på fulltid var blitt en parentes baki der et sted. Venner og familie, dessverre likeså.

I retrospekt var det ingen overraskelse at strikken røk i desember.

Kun én gang tidligere i livet har jeg vært like sliten. Det var da jeg for første og eneste gang brøt et norgescuprenn i skiskyting, fordi jeg ikke skjønte hvordan jeg skulle komme meg videre rundt løypa. Og var så sliten resten av helgen at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg. Eller hvordan jeg skulle få til å sove. Det tok 4 måneder med treningsstopp og soving til langt på dag før jeg kunne begynne å trene igjen.

Den samme følelsen har jeg hatt den siste måneden. Stått opp for å lese om morgenen bare for å legge meg igjen til lunch. Forskning antyder at kognitivt stress ofte kan være et betydelig element ved overtrening. For andre gang i livet stemmer symptombildet skremmende godt. Men denne gangen er det hodet som er overbelastet.

Opp og fremover

Overskuddet er gradvis på vei tilbake nå – jula kom beleilig i år, sånn sett.

Jeg tolker desembersmellen som et siste skudd for baugen. Som når et skip i fremmed farvann har overhørt alle anmodningene fra kystvakten om å stoppe motoren. Som et resultat av dette har jeg nå tatt en avgjørelse som gjør meg både livredd og kjempegira.

Etter fem år som kiropraktor har jeg besluttet å legge praksisen på hylla. Det er vemodig. Fordi jeg må si adjø til både pasienter og ikke minst verdens beste kolleger på STERK Helse.

Likevel skal det bli godt å ha færre baller i luften, og bedre tid til hver av disse. Den ene ballen heter MedisinstudierDen andre heter Wattkoden.

Yes, Wattkoden er offisielt jobben min. Shit banditt!

Så skummelt som det enn er føler jeg meg priviligert som får/har gitt meg selv denne muligheten. Jeg har nemlig lenge hatt ambisjoner om å “gjøre min egen greie”. Og jeg elsker trening, sykling og kunnskapsformidling. Så da er det ingen ting som passer bedre enn å frigjøre tid for å kunne dedikere meg helt og fullstendig til Wattkoden og til deg som følger med på denne.

Store oppgraderinger av verktøyene på websiden

Dette nye fokuset tillater en rekke gledelige forandringer jeg har tenkt på i lengre tid:

 • Ny websideløsning nærmer seg ferdigsstilling
 • Nye treningsprogrammer utvikles
 • Nytt diskusjonsforum er på plass
 • Ny e-bok bygges med tilhørende nytt og forbedret e-kurs
 • Nytt innhold produseres, inkludert:
  • Øktarkiv
  • Bibliotek av anbefalt lesning i treninglitteraturen
  • Anvendelige teori-til-praksis-artikler

Disse omfattende oppgraderingene medfører en betydelig investering. Hva funksjon, sikkerhet og kvalitet angår tar websiden steget fra en hullete plenstump på løkka til Santiago Bernabeu. Men jeg er overbevist om at resultatet blir et så mye bedre produkt at det vil være verdt det.

Med det vil jeg ønske alle gamle og nye lesere et riktig godt nytt år! Jeg gleder meg til fortsettelsen.

– Martin