Jeg har lenge hatt en mistanke om at jeg ikke har sittet helt optimalt på sykkelen. Rett nok har jeg aldri hatt plager av dette etter at jeg investerte i et nytt stem for halvannet år siden.

Det var frem til jeg begynte å trene styrke i høst. Da sa det plutselig pang i leggene, som stivnet til så voldsomt at jeg helt enkelt måtte ta en lang pause fra trening.

Den ugunstige sittestillingen ble enda mer åpenbar da jeg hadde en helt fin uke med mange timer på lånt sykkelen på samling i Spania i februar. Men, straks jeg kom tilbake på min egen sykkel var plagene tilbake.

Derfor var jeg spent på hva som ville komme ut av denne ukas bikefitting hos Velos.

En bekreftelse av mistanken

Bikefittingen bestod av en rekke tester inkludert vurdering av fotstilling, fotstørrelse, bevegelighet og min nåværende sittestilling.

Etter å ha sjekket føtter og justert cleats fikk jeg bevegelsessensorer på sentrale punkter over hele kroppen for å kartlegge bevegelser og vinkelutslag i sittestilling og tråkk.

Det interessante med bikefit er at det finnes ganske mye publiserte data på hvilke biomekanikk som er hensiktsmessig for å oppnå best mulig kraftutvikling. Disse dataene benyttes som referanseområder mht. vinkelutslag i ulike kroppsdeler når du tråkker.

Med bevegelsessensorer festet til kroppen kan du enkelt sammenlikne dine verdier (din sittestilling) med de som er vurdert som mest gunstige.

Det ble raskt åpenbart at jeg hadde mye å endre på.

Mine endringer

På bakgrunn av dette gjorde vi en rekke justeringer på sittestillingen min.

  • Cleats ble flyttet bakover og innover
  • Setehøyden ble øket med 2 cm(!)
  • Sete ble flyttet forover
  • Styret ble flyttet forover

Alt i alt har vi flyttet hele overkroppen min høyere og lenger frem på sykkelen.

Umiddelbart kjentes den nye stillingen uaktuelt høy ut. Det var derimot overraskende hvor raskt jeg ble vant med den nye setehøyden. Jeg hadde trodd at den høyere sittestillingen ville bli veldig slitsom mht. droppet til styret, men det var faktisk ikke tilfelle.

Litt av grunnen til at jeg valgte å gjennomføre bikefit akkurat nå er at jeg straks skal anskaffe en ny sykkel. Da er det veldig nyttig å være trygg på sine egne mål, for å kunne velge den sykkelen som passer meg perfekt.

Opplevelse etter to turer med ny stilling

Etter to turer med ny sittestilling på min gamle sykkel er jeg forbauset over hvor stor forskjellen er.

Følelsen på sykkelen er en helt annen – det kjennes helt enkelt mye riktigere ut.

Nå er jeg veldig spent på å få gjennomført noen intervalløkter og kapasitetstester for å se hvordan den nye stillingen gir seg utslag der.

Leave a comment

Your email address will not be published.